TOKYO BY NICOLE

Uppdateringarna från THE ESCAPE’S kvinnliga representant har den senaste tiden varit sparsamma och för detta ber jag om ursäkt. Ett aggressivt infekterat insektsbett på min vad krävde operation och därefter vila. Resplaner måste ibland oförväntat justeras och därför befinner sig Erik och jag på skilda orter under läketiden. Jag har slagit läger i Singapore där Erik som bekant avslutade sitt cykeläventyr i november 2012. Läkeprocessen är utdragen men hindrar mig ändå inte fullkomligt från att stimulera resebegäret. Seg läkevardag i Singapore utbyttes därför till fullspäckad agenda i Tokyo med mitt resesällskap och min nära vän Katarina Juréen. Utöver den smått obekväma temperaturförändringen om 35 grader var mitt samlade intryck av 13-miljonersstaden mäkta imponerande. Olikheterna från andra storstäder är otaliga och Tokyo bjuder på många udda och mystiska upplevelser. Genom följande rader vill jag berätta om mina höjdpunkter från denna gigantiska stad och i posten TOKYO BY KATARINA återfinns min kamrats skildring från vår lyckade långhelg.

Tokyo

Man åker inte till Tokyo utan att ta sig till den omtalade fiskmarknaden och det begriper även den morgontrötte efter ett besök dit. Från 06.00 beskådade vi hur färsk fångst i ett högt tempo transporterades, packades upp, rensades och såldes på en av världens största fisk- och skaldjursmarknader. Likt mitt första undervattensäventyr på Sumatra omgärdades jag av färgsprakande fiskar med skillnaden att de denna gång var livlösa. Med vetskap om att de japanska fisketrålarna återfinns över enorma arealer i Stilla Havet och tveklöst påverkar fiskbestånden på populära dykplatser runt om i Sydostasien fascinerades jag med kluvna känslor.

Sushi Tokyo

Stoppet för vårt frukostintag låg precis intill där vi, kluvenhet till trots, avnjöt en japansk delikatess – sushi. Med ett förflutet som sushikock (som 20-åring kramade jag riskuddar på en av Stockholms många sushirestauranger) var jag mycket belåten med den färskt serverade måltiden. På en parallellgata kantades gången av olika hantverk, frukt och färska grönsaker och jag fastnade vid ett stånd med japanskt handmålat porslin. Lusten att äga en egen lägenhet har aldrig varit påtagligare – jag ville ha med mig hela uppsättningar av de vackert målade faten, tallrikarna och muggarna för att fylla skåpen i mitt fiktiva hem!

Fish Market Tokyo 3 10

En av många höjdpunkter med Tokyo var att iaktta och fascineras av modet! Japanernas klädstil är fullkomligt galen och på samma gång oerhört inspirerande. Välklädda farbröder och eleganta damer blandas med dubbelgångare av Manga-figurer och kopior av karaktärer från tecknade serier. Gatorna i Tokyos shoppingmekka kring Shinjuku och Harajuku liknar närmast en lång catwalk där dockliknande människor samlas och stoltserar i sina omsorgsfullt uttänkta outfits.

15

20 19 23 18

29 Även om man inte behöver köpa sig en elektrisk pryl är det nödvändigt att besöka Akihabara känt som ‘Electric Town’. Det stora området är vigt åt allt inom elektronik men också åt en annan populär japansk sysselsättning – spel i alla skepnader! I flervåningshus ryms spelhallar dit japanerna flyr arbetsvardagen på sin fritid. I smala oändliga gångar sitter människor fastklistrade framför skärmarna, förflyttade i tid och rum och lever ut sina spelkaraktärer. Katarina och jag valde de mer traditionella tivoliliknande spelautomaterna och fiskade upp en mjuk vinst. Vi avslutade eftermiddagen med att göra avsteg från vår överenskomna sushidiet och intog istället halloumi i pitabröd på områdets enda och välbesökta kebabhörna. Turkarna som sedan 20 år driver det populära gatuköket sprider matglädje och en dos energi till de spelberoende besökarna.

28

Efter vår utflykt till Tokyo har ett tidigare intresse för Japan och dess kultur bara blivit intensivare. En bidragande orsak är mötet med japaner som inte bara upplevs som artiga utan också uppriktigt vänliga trots vissa kommunikationssvårigheter. Jag kommer att återvända till denna storstadspärla – en stad som tycks ha en svårförklarlig trollbindande skepnad över sig.

37

36. 31 3025

/Nicole

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.