WEH WEH WEH

Före oönskad men behövlig evakuering från Sumatra till Kuala Lumpur fanns vi placerade på norra Sumatra i provinsen Aceh. Efter att vi satt ögon i primater, fåglar och insekter i nationalparken Gunung Leuser bytte vi kängor mot fenor och gav oss ner under ytan i den marina nationalparken utanför Pulau Weh. Vi gjorde ett 45 minuter långt besök till Sumatras undre värld innan vi tvingades till en frustrerande väntan på att de insektbett vi släpat med oss från djungeln skulle läka. I fem dagar fanns vi på fel sida ytan och den 6/2 blev som bekant Nicole tvungen att lämna Pulau Weh för att uppsöka läkarvård i Malaysia. Då vårt huvudsakliga mål med vistelsen på Sumatra var dykning var det givetvis särskilt enerverande att tvingas tillbaka till deprimerande sjukhuslokaler. Nicole, som efter dykkurs i Stockholm före avresa varit skeptiskt inställd till förmåga att trivas under ytan, har dock tagit med sig en personligt viktig upplevelse i och med sitt första dyk i tropiska hav. Att certifiera sig i grumligt nio gradigt vatten bland toalettstolar, julgranar och bildäck är en långt mer komplicerad uppgift än att smördyka i kristallklart hav med färgrik korall och ett överflöd av liv.

Bild ovan; Leaf Scorpionfish. Speciell fisk som imiterar ett löv i jakt på byte. Nedan; Ribbon Eel.

Bild ovan; Stonefish.

Med bittersöt känsla hade jag några dagar innan Nicole lämnat återgått till havsaktiviteterna och innan min avfärd en 8/2 hann jag med en handfull besök till dykplatserna kring Pulau Weh. Med ny kamera och nytt undervattenshus som mina föräldrar vänligt nog sponsrat THE ESCAPE med kunde jag föreviga några av mina möten med udda och vackra varelser. Jag svävade ovan väldiga solfjäderkoraller och lät mig hypnotiseras av ett rikt makroliv och stora fiskstim. Efter marina upplevelser på Sulawesi, Leyte, Galapagos och Kuba är jag en lätt bortskämd dykare vilket gjorde att de lyriska ögonblicken uteblev. Samtidigt blev den långt mer än sevärda dykningen på Pulau Weh utmärkt uppvärmning och försmak på vad som väntar längre österut i Indonesiens mäktiga övärld.

Bild ovan; Grodfiskar är märkliga och ovanliga varelser. Med den lilla tråden som sticker ut från bollen mellan ögonen lockar den till sig mindre fisk. När måltiden är inom räckhåll öppnar grodfisken munnen och suger likt en kraftig dammsugare in både byte och vatten.

Bild ovan; En undervattensskog av solfjäderkorall. Nedan; Färgglad nakensnäcka.

BACK IN SINGAPORE

Vi finns sedan tre dagar åter i Singapore. Inresan till nationen skedde landvägen från Johor Bahru i Malaysia och från bussfönstret stirrade jag ut mot samma väggren som jag för några månader sedan rullade på med min tvåhjuling. Känslan var denna gång något annorlunda och rysningarna var långt ifrån lika påtagliga. Jag saknar min cykel. Vi bor precis som senast hos prästparet Gudmund och Mia och underhålls av deras livliga och glada barn Thyra och Noah. Nicole skrevs ut från sjukhuset i Kuala Lumpur den 11/2 men de närmsta veckorna behöver hon daglig sjukhusvård för omläggning av sitt opererade sår. Från försäkringsbolagets sida var det ett tag tal om hemresa för vård men Nicole kommer att bli kvar i Singapore.

Bild ovan; Liv ovan ytan.

Den 19/2 2012 cyklade jag ifrån min flickvän – exakt ett år senare lämnar jag henne igen. I början på nästa vecka byter jag storstadsgrått mot djuphavsblått genom att bege mig tillbaka till Indonesien och Labuan Bajo på Flores för dykning i nationalparken Komodo. Jag kommer att mellanlanda på Bali för att under några dagar återse min vän Rustan Curman som jag senast träffade i Thailand innan cykelankomst till Singapore. Jag är inte riktigt så ond som jag låter utan Nicole har sällskap av hennes nära vän Katarina som finns i Singapore på praktikutbyte genom KTH. När Nicole hämtat nya krafter ansluter hon till Labuan Bajo i Indonesien. De närmsta dagarna står kontorsarbete, ärendeuträttningar och storstadsbekvämligheter på agendan. Fler poster väntar – håll er uppdaterade genom att följa oss på Facebook. Nedan syns fler bilder från Pulau Weh – har du än mer tid att fördriva finns över 4.000 arkivbilder att drömma sig bort till på sidan GALLERY.

Nedan till vänster; Muräna som fastnat i fiskelina.

Ovan till höger; Nicole på sitt första dyk i tropiska vatten.

/ESCAPE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.