This post was originally published in 2008, prior to my current adventure

GORILLAS OF UGANDA

Africa, Uganda

Inga fotogalna tyskar som armbagar sig fram for en bild pa en antilop som gommer sig bakom en stor buske 350 meter bort. Inga safaribilar, bussar eller vagar. Inga burar. Inget avstand.

Gorillasafari i Bwindi National Park i Sydvastra Uganda ar en upplevelse jag aldrig glommer. Nar jag ar 75, roker pipa och sitter i en skon fatolj med barn barnen i knat vet jag vad jag ska beratta. Just nu vet jag dock inte hur jag ska beskriva det.

Det ar 3 dagar sedan en gammal rostig van hamtade upp mig och 6 andra i Kisoro, cirka 2 timmar fran Nkuringo dar safarin utgar fran. 0530 rullade vi ivag pa krokiga och dammiga vagar. Soluppgang over vulkanen Vurundi och tat dimma i dalarna nedanfor vagen.

img_4722.JPG
snc13585.JPGimg_4671.JPGimg_4718.JPGimg_4658.JPG
img_4711.JPG

Vid 8 gav vi oss ivag fran Nkuringo mot regnskogen. I Bwindi NP finns cirka 350 av varldens 700 kvarvarande bergsgorillor. Vissa far vandra uppemot 8-9 timmar innan de far syn pa nagra men vi hade tur. Efter 70 minuter ar de plotsligt dar. Gorillafamiljen bestar av 1 silverback som vager in pa 200 pannor, 3-4 honor och 5 ungar varav 1 bara ar 5 dagar gammal. Vi lamnar ifran oss all packning och gar de sista stegen fram till gorillorna.

img_4705.JPG

1 timme far man. Det ar 1 timme utan en enda annan tanke. Man glommer allt och bara ler. Jag sitter 1 meter ifran en gorillaunge som vill ta min kamera. Jag ser 200 kg silverback riva ner ett forbannat stort trad. De tuggar i sig en saftig mangd bambutrad och pruttar hogt. Jag spenderar 1 timme sittandes mitt bland dem.

Jag vet inte hur jag ska beskriva kanslan men det ar nastan som att man for en timme blir en del av deras familj. Resten av dagen hade jag ett konstant leende.

Detta var nagot annat an bilko i Krugerparken eller kommersiella dansande masaier i Kenya. Detta var pa riktigt.

img_4667.JPG

/Erik

Comments

Featured posts