GORILLAS OF UGANDA

Inga fotogalna tyskar som armbagar sig fram for en bild pa en antilop som gommer sig bakom en stor buske 350 meter bort. Inga safaribilar, bussar eller vagar. Inga burar. Inget avstand.

Gorillasafari i Bwindi National Park i Sydvastra Uganda ar en upplevelse jag aldrig glommer. Nar jag ar 75, roker pipa och sitter i en skon fatolj med barn barnen i knat vet jag vad jag ska beratta. Just nu vet jag dock inte hur jag ska beskriva det.

Det ar 3 dagar sedan en gammal rostig van hamtade upp mig och 6 andra i Kisoro, cirka 2 timmar fran Nkuringo dar safarin utgar fran. 0530 rullade vi ivag pa krokiga och dammiga vagar. Soluppgang over vulkanen Vurundi och tat dimma i dalarna nedanfor vagen.

img_4722.JPG

snc13585.JPGimg_4671.JPGimg_4718.JPGimg_4658.JPG

img_4711.JPG

Vid 8 gav vi oss ivag fran Nkuringo mot regnskogen. I Bwindi NP finns cirka 350 av varldens 700 kvarvarande bergsgorillor. Vissa far vandra uppemot 8-9 timmar innan de far syn pa nagra men vi hade tur. Efter 70 minuter ar de plotsligt dar. Gorillafamiljen bestar av 1 silverback som vager in pa 200 pannor, 3-4 honor och 5 ungar varav 1 bara ar 5 dagar gammal. Vi lamnar ifran oss all packning och gar de sista stegen fram till gorillorna.

img_4705.JPG

1 timme far man. Det ar 1 timme utan en enda annan tanke. Man glommer allt och bara ler. Jag sitter 1 meter ifran en gorillaunge som vill ta min kamera. Jag ser 200 kg silverback riva ner ett forbannat stort trad. De tuggar i sig en saftig mangd bambutrad och pruttar hogt. Jag spenderar 1 timme sittandes mitt bland dem.

Jag vet inte hur jag ska beskriva kanslan men det ar nastan som att man for en timme blir en del av deras familj. Resten av dagen hade jag ett konstant leende.

Detta var nagot annat an bilko i Krugerparken eller kommersiella dansande masaier i Kenya. Detta var pa riktigt.

img_4667.JPG

/Erik

One comment

  1. Fantastisk upplevelse…

    Men på något sätt låter det bekant… “Jag sitter 1 meter ifran en unge som vill ta mina pengar. Jag ser hur den andre, en 190cm lång skinhead, bli forbannad och slår ett stort hål i en dörr. Den förste tuggar i sig en saftig mangd pasta och pruttar hogt. Jag spenderar 1 timme sittandes mitt bland dem.”

    Ha det fortsatt bra! Saknar dig!

    Hon som inte får säga att hon är mamsen hälsar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.