INSPIRATION ON THE ROAD

Förflyttning föder ofta nya idéer. Längs vägarna, på vandrarhem, hotell, marknader, konsulat och andra mötesplatser stöter jag ofta på andra människor i rörelse vilket inte sällan kan vara inspirerande. Sedan 2008 har jag besökt ett sjuttiotal länder världen över och jag är lycklig över alla de varma själar jag mött och möter. En del lyser upp stunden med ett leende eller en spännande berättelse, andra blir vänner för livet. Jag tänkte kort berätta om en handfull personer jag mött den senaste tiden som på olika sätt inspirerat och intresserat mig.

Christoph, från Hannover i Tyskland, träffade jag för en dryg vecka sedan i Xinjiang. Chris, är 28 år och reser till fots. 2010 inledde han sin vandring från Beijing och när jag träffade honom var han några hundra kilometer utanför Urumqi, i västra Kina. Hans mål är att i olika etapper gå hem till Tyskland. Hittills har han lagt lite drygt 5000 kilometer bakom sig men då han har en flickvän i Tyskland känner han sig tvungen att resa hem emellanåt. I förberedelser inför min nuvarande resa spenderade jag många kvällar framför datorn i jakt på inspiration och information. På “Vimeo” minns jag att jag såg en film om en kille som odlade ett imponerande skägg och gick tvärs över Kina. När jag såg Chris komma knatandes med sin vagn på den långa och annars folktomma vägen mindes jag filmen och det var kul att stöta på honom i verkligheten. På Chris hemsida kan man följa resan. Klicka här för att se den prisbelönta filmen han gjort.

I mina uppdateringar från Almaty i Kazakstan nämnde jag att jag träffat en cirkus på vägen från Bisjkek. Ovan har ni en bild på dem. De sju medlemmarna i den cyklande cirkusen var alla från Frankrike och hade rest tillsammans i nästan två år. De inledde sin resa i Sydamerika och hade därefter tagit sig till Asien med lastfartyg. För att finansiera sina äventyr uppträder de på torg och allmänna platser de besöker. Jag mötte dem i Kazakstan på deras väg tillbaka mot Europa och till Frankrike. Fantastiska karaktärer.

Från Frankrike kommer även Jaqcues som tillbringat en stor del av sitt liv på två hjul. Jaqcues, som jag träffade i Samarkand i Uzbekistan, har rest utan avbrott i 18 år. De första två åren joggade han i Europa, följande två vandrade han i Anderna och därefter har han trampat runt på sin cykel på nästan alla kontinenter. Han har varit tillbaka i Frankrike en gång sedan 1994 men även då var han en turist på cykel. Jaqcues, som har Sydamerika och Brasilien som sina favoritdestinationer, har besökt ett hundratal länder och trampat drygt 140 000 kilometer på sin slitna cykel. På bilderna ovan ser ni Jaqcues. På bilden till vänster underhåller han vandrarhemmet Bahobir i Samarkand med sina historier, på bilden till höger släpar han sin cykel längs grusvägar i Peru.

Vad min kinesiska vän på bilderna ovan heter minns jag inte. Det jag vet är att han förgyllde några ögonblick och bjöd på ett varmt leende. På sin cykel hade han monterat vad som ser ut som en motor till en gräsklippare och på denna kom han farandes från ingenstans och sladdade in framför mig. Han bjöd på jordnötter, kollade intresserat på min cykel och blåste sedan vidare.

MADE IT TO TURPAN

Jag författar rader från ytterligare en klassiker längs Sidenvägen – Turpan. Gårdagen gav 100 färska kilometer i ett månliknande ökenlandskap. I förrgår gjorde vindarna min förflyttning enkel, igår en lång och skön nedförsbacke. Då jag inledde dagen på drygt 1000 meter ovan det salta havet och Turpan ligger 150 meter under havsnivå nådde jag staden redan tidigt igår eftermiddag. Idag tänkte jag, oväntat nog, fortsätta cykla.

/THE ESCAPE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.