GOOD TIMES IN CHENGDU

Efter drygt etthundra mil bergsvägar, en bergsbestigning och totalt tolv intensiva dagar från Xining var det en utmattad cyklist som nådde Chengdu. I mångmiljonstaden var jag inkvarterad på bekväm luftmadrass hos min värd Niklas Berglund från Linköping. Jag blev kvar i tre dagar för att hämta krafter och utforska staden. Niklas, som bott i Chengdu sedan 2011, var en utmärkt guide och gott sällskap. Gemensamt rullade vi runt i staden på cykel, ärenden uträttades med hjälp av Niklas kinesiska språkkunskaper, köttbullar intogs och chokladkakor inhandlades genom ett besök på IKEA och i en enorm idrottshall spelade vi den kinesiska folksporten badminton. Förutom de gul-blå smakerna fick gommen flertalet upplevelser genom fantastiska måltider på lokala restauranger och gatuhak.

Ovan till höger; min värd och vän Niklas.

Bild ovan; Utsikt från Niklas lägenhet på 27:e våningen i centrala Chengdu.

CHENGDU PANDA BASE

En egen utflykt gjorde jag genom att ta cykeln till norra Chengdu och besöka Chengdu Giant Panda Breeding Research Base. Bergen i Sichuan är hem till jättepandorna och på anläggningen strax utanför Chengdu arbetar man med att få de kraftigt utrotningshotade pandorna att fortplanta sig. Enligt guideböcker skulle anläggningen besökas tidig morgon för att undvika turistmassor. Med en sliten kropp lockade en lång sovmorgon och mitt besök blev istället sen eftermiddag. Min trötthet och lathet belönade sig då parken var nära folktom (alla hade läst sina guideböcker) och i ensamhet stod jag några meter från de stora mjukisdjuren. Det blev en alldeles magisk upplevelse och i en dryg timme strosade jag runt i parken. De latade sig på trädgrenar, vräkte i sig bambu eller rullade lekfullt runt i gräset. Jag hade även förmånen att se en nyfödd unge. I någon form av kuvös låg en sex dagar gammal jätte-mini-panda. Det halvnakna livet hade en gles päls med tunna vita hårstrån och små fötter som den krampartat rörde på för att hitta god sömnposition. Framför kuvösen fastnade jag i nära en halvtimme och hypnotiserat följde jag den sömndruckna ungens rörelser.

/Erik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.