A MASSIVE BUDDHA

Jag finns 160 kilometer söder om Chengdu i staden Leshan där jag igår tog ut ytterligare en semesterdag för att tillbringa med mina vänner Yza och Simon från Frankrike. Yza och Simon, som är på väg till Indonesien på cykel, träffade jag för många tusen kilometer sedan i staden Trabzon i Turkiet där jag både sökte visum till Iran och ordnade med en trasig fälg. Vi bodde hos samma CS-värd och tillbringade flera roliga dagar tillsammans. Till och från har vi haft kontakt och nu möttes våra vägar igen vilket varit fantastiskt kul.

Bild ovan; Yza och Simon från Frankrike.

För några dagar sedan såg jag jättepandor i Chengdu, igår beskådade jag världens största buddhastaty i Leshan. Den stora buddhan är 71 meter hög, 1200 år gammal, världsarvsmärkt, och mäktigt urkarvad i en klippvägg precis intill floden Minjiang. Trots ett myller av främst kinesiska turister var statyn väl värd ett besök.

Ovan till vänster; utsikt över centrala Leshan.

ROAD FROM CHENGDU

Det finns inte spaltmeter att skriva om mina 160 kilometer från Chengdu till Leshan. Området kring Chengdu är oerhört förorenat, fullt av industrier och intensiv trafik. Jag lämnade inte Chengdu förrän vid 18 tiden. Niklas, min värd i Chengdu, visade mig på rätt väg och jag hann inte mer än 20 kilometer innan mörkret lagt sig. På den cykelväg jag följde träffade jag Yangjialim som var på väg hem från skolan. Han talade inte utmärkt engelska men använde sin smarta telefon för att översätta vad han ville ha sagt. Återigen blev jag hembjuden och i staden Xinjin fick jag tak över huvudet hos min nyfunna vän. I lördags trampade jag 120 kilometer i platta och relativt ointressanta landskap. Det var aldrig mer än någon mil mellan städer och byar och stora lastbilar, som gick i skytteltrafik längs vägen, spottade avgaser på mig.

Nedan till höger; min värd i Xinjin var vänliga Yangjialim.

Det är den 23:e september och jag har 17 dagar kvar på mitt visum i Kina. Till Sydostasien och Laos är det kring 1.700 kilometer vilket mer eller mindre innebär att jag förbrukat mina semesterdagar i Chengdu och Leshan. Det finns kuperade och mindre kuperade vägalternativ när jag strax ger mig iväg mot provinsen Yunnan. För att undvika fortsatt intensiv trafik och förorenad låglandscykling kommer jag återigen ge mig upp på högre höjd och min färdväg kommer att gå väster om provinshuvdstaden i Yunnan, Kunming.

Igår delade jag med mig av en handfull sevärda pandapixlar från Chengdu. Missa heller inte gilla THE ESCAPE på Facebook!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.