BIG CITY CONTRAST

Taxi Hong Kong

En vecka har passerat kvickt i Hong Kong och det är tid för sammanfattande rader och en samling bilder. Vår vistelse i höghuslandskapet har varit en regnig sådan och inte sällan har vi tvingats trängas i sterila gallerior med köpgalna österlänningar. Med en smula förvirring och förundran har vi promenerat avsevärt långsammare än storstadsinvånarna. Hong Kong är en stadsnation med nästan lika många invånare som Sverige. Mongkok, en stadsdel på Kowloon, är världens mest tätbefolkade område och att armbågs-vandra de obehagligt myllrande kvarteren skakade om det inre lugn vi funnit under vår tid i Himalaya. De flera hundra meter höga skraporna är imponerande men långt ifrån lika rofyllda som de flera tusen meter höga bergsmassiven, många människor i Hong Kong skulle med säkerhet må väl av att för en stund stänga av sina intelligenta telefoner och i stillhet stirra mot en vindpinad snöklädd bergstopp.

Hong Kong Skyline

Rain in Hong Kong

The Rubber Duck Project Hong Kong

Bild ovan; Världens största plastanka har under några månader guppat i vattnet vid Victoria Harbour i Hong Kong. På vår andra kväll skulle det tas farväl av den gula ankan och flera tusen av stadens bor hade med kameror i högsta hugg tagit sig till hamnen för att skrika, vinka och fotografera den udda installationen – mycket får man vara med om.

Bild nedan; CCTV, en statlig kinesisk kanal med miljardpublik, intervjuade både mig och Nicole och frågade vad vi tyckte om ankan. Vi förstod inte folks upphetsning kring plastskapelsen (och gör fortfarande inte det…) och underhållande nog föreslog Nicole att man skulle spränga ankan i luften. Den förvånade journalisten gick hastigt vidare till nästa intervjuobjekt.

Nicole Ahne och Erik Ohlson CCTV

Bild nedan; Shatin Horse Race.

Shatin Horse Racing

På sitt eget vis har framtidsresan från Nepal till Hong Kong varit alldeles otrolig. Den intensiva storstaden har en tendens att kännas steril och artificiell men den är givetvis naturlig på sitt sätt. I Nepal bjöds vi på storslagna naturskapade vyer och i Hong Kong har vi istället upplevt och skådat underverk skapade av människor. Vår art må vara en parasit på denna planet men vi är tveklöst en parasit som är en del av naturen. Vad vi skapat i städer som Hong Kong är beundransvärt, svårbegripligt och likt magnifik natur, hypnotiserande.

Roasted Duck Hong Kong Signs in Kowloon

The Peak Hong Kong Hong Kong Island Crossing

Hong Kong Ferry Hong Kong Jockey Club

Building Hong Kong Bird on Victoria Peak

Vår semestervecka i Hong Kong har varit lugn men händelserik. Vi har sett staden från färja, spårvagn, buss och olika utsiktsplatser, vi har ätit oss igenom en mängd restauranger och marknader, placerat oss själva i skön biostol, kastat bort spelpengar på galopp och träffat nya vänner genom både Couchsurfing och Warm Showers. Imorgon är det dags att byta kontinent, mer om detta inom väldigt kort. Uppskattar du reserapporterna på THE ESCAPE – ge oss då en tumme på Facebook, följ oss på Instagram (@theescape) eller hjälp oss med en slant till grodorna på Papua Nya Guinea!

Victoria Peak Hong Kong Nicole Ahne och Erik Ohlson Hong Kong Hong Kong Traffic Shatin Jockey Club

In a taxi Hong Kong Hong Kong Island Fish in tank Hong Kong Ferry Hong Kong

/Erik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.