A HAPPY HIPPIE

För drygt två veckor sedan träffade jag Simon från Italien vid Kaspiska Havet i Iran. Simons avslappnade och sköna inställning till livet i rörelse var inspirerande och något jag ville nämna genom ett par rader på THE ESCAPE. I en lång nedförsbacke på väg ner från bergen mot Kaspiska Havet och staden Astara skymtade jag en kille med långt ovårdat hår och en solblekt ryggsäck vid vägkanten. Mina bromsar gnisslade högt när jag saktade ner och stannade intill honom. Med bred italiensk brytning introducerade han sig själv; “I am Simon from Italia”.

Simon började sin resa från sina föräldrars hem i norra Italien. Istället för att cykla hade Simon viftat tumme från Europa till Iran. Han var på väg till Indien. Då man inte stöter på allt för många vänner på luffen i Iran ville vi få lite tid att utbyta historier. Vi bestämde träff i en kuststad 50 kilometer från den plats vi befann oss.

Utanför den lilla byn Kapurchal hittade vi tältplats vid havet. Vid den stora brasan vi gjort upp på stranden berättade Simon om sitt resande och sin rörelsefilosofi. Simon, som avbrutit studier, för att resa på obestämd tid har en begränsad budget och reser med väldigt små medel. Han använder inte flyg, buss eller tåg utan liftar eller går långa sträckor. Han bor inte på hotell utan föredrar att sova hos vänner han träffar eller på sitt liggunderlag på allmän plats utomhus. Simon reser inte med kamera, dator eller musikspelare och vill helst koppla bort alla västerländska teknikvanorna fullständigt. Han väljer att inte ha någon kontakt med familj och vänner i Europa då han inte vill släppa närvaron och känslan som resan ger. Han vill njuta av varje stund fullt ut. Historierna var fascinerande och Simon var en sann karaktär. En av hans berättelser handlade om när han spontant och oförberett bestämt sig för att konvertera till Islam i en liten by i Turkiet. Hela byn hade slutit upp och det hade blivit full kalabalik utanför moskéen. Simon gjorde det för upplevelsen och såg i övrigt inte allt för seriöst på koranens skrifter.

När jag var i Tehran ringde Simon mig från en telefonkiosk i södra Iran. Han hade stött på problem då han inte lyckats få visum till Pakistan. Då han absolut inte vill flyga var hans plan nu att hitta ett lastfartyg som kunde ta honom till destinationen i hans hippiedrömmar, Indien!

Alla reser på sitt sätt och även om jag själv för stunden reser på annat vis än Simon kan jag se charmen med hans äventyr. Han visar att alla, med rätt inställning, kan resa och uppleva. Det är okomplicerat, det kan vara billigt och allt löser sig! Våga vara lite oförberedd, sårbar och utsatt så kommer en vänlig omgivningen i ett nytt spännande land visa sig från sin allra bästa sida. Sommaren har nått Sverige och Europa. Säsongen för äventyr med tumme är utmärkt. Packa en gammal ryggsäck med lite skräp, knata ut till närmsta väg som leder söderut och med ett brett leende kommer det inte ta långt tid innan en vänlig själ och ny vän stannar. Vägen kan leda långt!

/Erik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.