ESCAPE IN TASHKENT

Från Samarkand, där jag i förrgår lämnade cykeln, tog jag tåget till nordöstra Uzbekistan och Tashkent. I huvudstaden befinner jag mig för tillfället och har under de två senaste dagarna ordnat med visum. Hittills har mina byråkratiska ansträngningar resulterat i ett visum till Kirghizistan i passet. På förhand var det sagt att Tashkent skulle vara en utmärkt plats att få visum till Kina. Det har tyvärr ändrats nyligen då ambassaden fått nya direktioner och regler från Beijing. Nu krävs en kavalkad av dokument vilket avancerar processen avsevärt. Under hela gårdagskvällen arbetade jag frenetiskt i mitt portabla kontor för att få ordning på allt från hotellreservationer och bankutdrag till flygbokningar och detaljerad resplan. Med alla mina papper tillsammans med pass och passfoton i en fin plastficka tog jag mig i förmiddags till den kinesiska ambassaden bara för att få reda på att de tydligen också firar midsommar. Stängt veckan ut och öppet igen efter helgen.

Dagen fortsatte med en frustrerande jakt på pengar. Jag har inte kunnat fylla på kassan sedan Turkiet då både Iran och Turkmenistan saknar VISA-anslutning. Uzbekistan är även det ett kontantland och uttagsmöjligheterna få. Efter besök på fem lyxhotell, tre banker och två växlingskontor tröt tålamodet kraftigt. Jag gav upp för en stund för hitta ett trådlöst nätverk. Givetvis visade sig även detta oväntat svårt. Jag var nära bristningsgränsen och när min situation kombinerades med den olidliga sommarhettan och en akut bortglömd hunger var jag redo att skära mig armarna. Jag har den senaste tiden haft konstant motvind på cykeln. Tydligen envisas den med att fortsätta blåsa även när jag inte sitter på sadeln.

MIDSUMMER IN UZBEKISTAN

Till slut löste sig mina ekonomiska problem och jag sitter nu och lugnar nerverna med en kall öl. Det regnar för första gången på ett par månader. Närmre ett midsommarfirande än så kommer jag tyvärr inte. 2008 tillbringade jag midsommar i Indien, 2009 i Colombia och 2012 blir alltså i Uzbekistan. På midsommar saknar jag sill, nubbe, sång och vänner. Imorgon ska jag göra ett allvarligt försök till en mental förflyttning till Stockholms skärgård.

Glad midsommar mina vänner. Skål från Uzbekistan!

8200 KILOMETERS!

Nedan ses min färdväg från Stockholm den 19/2. Jag får zooma ut allt mer för att få med hela röda linjen.

/E

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.