CYCLING THE BALKAN MOUNTAINS

Efter två dagar i och omkring Balkanbergen återfinns nu THE ESCAPE i staden Sliven i södra Bulgarien. Jag har frossat i hotellrestaurangen och nu sitter jag och marinerar både måltid och de senaste 48 timmarna i lobbyn. Som jag talat om i text tidigare har cykelturen i Europa saknat höjdutmaningar. Jag hade ett par vackra dagar i de slovakiska Tatrabergen men vidare mycket klättring var det aldrig. Sedan jag lämnade Lovech i förrgår har jag dock fått mig en dos av lite tunnare luft. Initialt var planen att ta mig över “Troyan Pass” men en stor röd skylt ett par mil innan indikerade ett stängt bergspass. Ett par muntliga kontroller bekräftade min föraning och jag fick byta kurs. Jag begav mig istället mot “Shipka Pass” som enligt en kille jag talade med både skulle vara öppet och aningen mer naturskönt.

Ovan; På mitt Primus OmniLite lagar jag en sanslöst god havregrynsgröt. Nyckeln är att inte snåla med choklad…

Under fredagen följde jag den allt mer kuperade väg 5 till staden Gabrovo där den verkliga klättringen inleddes. Jag delade upp det hela och ungefär halvvägs upp hittade jag en liten gräsplätt en bit från vägen där jag slog upp tält och kök och fick vila ömmande vader. Utsikten från min tältplats var ner mot dalen och staden som jag lämnat en stund tidigare. Efter näringsintag satt jag i yogaställning och såg stadens gatuljus skimra på avstånd.

Ovan; Monument högst upp på Shipka Pass.

Lördagen har inte varit sämre den. Klättringen fortsatte fram till lunchtid och därefter belönandes jag med en magisk utsikt och drygt tio kilometer nedförsbacke. Under eftermiddagen fortsatte jag österut och vägen smekte konstant foten av bergskedjan. När dagens målsnöre var i sikte kunde jag snegla över axeln och bevittna en magisk solnedgång bakom mig.

Jag har nu drygt 35 mil kvar av kontinenten och spurten mot Istanbul och flickvän Nicole fortsätter imorgon. Sedan mina sjukdagar i Timisoara för en vecka sedan har det blivit 720 kilometer asfaltstuggande. Missa inte en kort liten videohälsning från Balkanbergen tidigare idag. Klicka här!

/E

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.