AGROCHATKA – AN ECO FARM IN POLAND

THE ESCAPE vilar och andas ut. Sovmorgon, utdragen frukost och lugna aktiviteter på den ekologiska bondgården “Agrochatka” på den polska landsbygden. Igår passerade min distansmätare 1000 kilometer. Etthundra mil på tolv dagar genom Sverige och Polen. Min kropp är härligt mör och mina ben har fått en välbehövd rast. Jag kunde inte ha valt en bättre plats att hämta nya krafter. Genom CouchSurfing har jag hittat pärlan “Agrochatka” och familjen Ela, Jerzy, Justyna och Karolina. Med dem bor även Mimi från New Jersey i USA som arbetar som engelska lärare på en skola i närheten, samt mormor och farmor. Den lilla ekologiska bondgården är som ett kollektiv med enorm värme och i huset är det konstant rörelse. I köket är det fullt liv och om det inte bakas eller lagas mat spelar morföräldrarna domino och skrattar högt.

Jag har bjudits på fantastiskt god hemlagad polsk mat, visats runt i närområdet och fått mjölka getter och plocka ägg från hönsen i ladugården. Förutom tre getter och tjugotal höns har familjen en hund, åtta kaniner och tre katter. De driver ett litet jordbruk där de bland annat odlar pumpa, potatis, kål, lök och tomater. På sommarhalvåret kommer skolklasser hit för att lära sig hur man bakar bröd, gör smör och mjölkar getter. Familjens gästvänlighet och varma omhändertagande har varit fantastisk och väldigt uppskattad. Som ett litet tack bjöds de ikväll på svensk husmanskost – Biff Lindström.

Imorgon lastar jag åter cykeln och fortsätter söderut trots att jag utan tvekan hade kunnat stanna ytterligare ett par dagar på bondgården. Siktet är inställt på Kedzierzyn-Kozle, 96 kilometer från nuvarande plats och strax norr om den tjeckiska gränsen. Även där väntar en CoushSurfing värd – Lukasz Borzym.

/Erik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.