Green NZ.

Nagra tankar innan jag lagger Nya Zeeland bakom mig.

Om Indonesiens och Malaysias skovlade regnskog, Indiens risfalts-tackta landskap, Filippinernas “Chiquita” odlingar, Kinas oandliga byggstallningar och allas befolkningstathet och okunskap ar deprimerande i miljoaspekt var NZ en ljusglimt i en allt mer oroande och akut fraga.

En stor anledning till att NZ ar en turist-magnet ar dess ororda natur. I och med att turismen star for 15-20 % av landets totala BNP finns det anledning for bade befolkning och politiker att varna om flora och fauna. Miljobilar, plastfria dagar i matvarubutiker, ute, print och TV reklam om energibesparing, ekologisk mat, atervinning och vindkraft.

Jag ar pessimistisk men pa Nya Zeeland kande jag visst hopp. Fragan diskuteras fran den lokala puben till skolor och parlament. Forandring har skett, sker och ska ske men racker en forsiktig forandring i sma delar av varlden som Skandinavien, NZ och delar av Europa?

Om en global forandring ska till tror jag att det kravs en snabbare och storre forandring i vast. NZ ar kant for sina 36 miljoner far. For 10 ar sedan var den siffran drygt 70 miljoner! Anledningen till raset ar inte att kott-konsumtionen minskat utan att vi knappt anvander ull langre. Idag tacker vi vara kroppar med plast istallet.

/Erik

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.